Парламентът одобри процедурните правила за условията и реда за предлагане, изслушване и избор на кандидати за двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Процедурните правила бяха подкрепени от 108 гласа „за“,  „против“ нямаше, а 32-ма се въздържаха. 

Предложенията за кандидатите за двама членове на СЕМ се правят от народни представители и от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма чрез председателя на парламента до Комисията по културата и медиите в 7-дневен срок. Изискването е кандидатите да имат опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика. След като предложенията бъдат направени в комисията, те се публикуват на сайта на парламента три дни преди изслушването. Заседанието за изслушването ще се излъчва в реално време в интернет чрез сайта на парламента. Всеки от кандидатите ще има право в рамките до 5 минути да се представи, след това следват въпроси от депутатите.

СЕМ осъди нахлуването на Сидеров в NOVA телевизия

Гласуването на кандидатите в пленарната зала е явно чрез компютризираната система за гласуване. Когато има няколко кандидати за членове, гласуването се извършва по азбучен ред на собствените им имена. За избрани се смятат двамата кандидати, получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако има няколко кандидати, получили повече от половината от гласовете на присъстващите депутатите, избрани са двамата, получили най-много гласове „за“. 

При дебата по процедурните правила Радомир Чолаков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС призова изборът за членове на СЕМ да не се състои. Според него чрез СЕМ сегашното управляващо мнозинство цели „овладяването на БНТ“ чрез СЕМ. Тома Биков (ГЕРБ-СДС) каза, че не вижда сериозна концепция за реформа в БНТ и СЕМ. Вие продължавате да се държите като опозиция, затова нито ще направите реформа, нито в СЕМ ще се промени нещо, каза той. 

СЕМ спря разпространението на Russia Today и Sputnik в България

Александър Симов от ПГ „БСП за България“ смята, че СЕМ има нужда от реформа. Той очаква кадрите, които сега предстои да предложи управляващото мнозинство, ще помогнат „малко или много“ за подобряването на нещата. Симов се обърна към Чолаков и каза, че не приема морал от „партията, която 12 години грубо кадрува в СЕМ“.

Мирослава Петрова от ПГ „Продължаваме Промяната“ засегна темата за състоянието на медиите.
БТА