Депутатите избраха Петър Чобанов от ДПС за подуправител – ръководител на управление „Банково“, а Андрей Гюров от „Продължаваме промяната - Демократична България“ – за подуправител – ръководител на управление „Емисионно“ на Българската народна банка (БНБ).

Решенията бяха взети без дебат в пленарната зала. „За“ кандидатурата на Чобанов гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), „против“ – 46 (37 от „Възраждане“ и 9 от „Има такъв народ“), а 15 (от „БСП за България“) се въздържаха.

Номинацията на Гюров беше подкрепена също от 148 души (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), против нея бяха 45 (37 от „Възраждане“ и 8 от „Има такъв народ“), въздържаха се 17 народни представители (от „БСП за България“).

Депутатите гледат на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

След избора им, двамата нови подуправители на БНБ положиха клетва пред Народното събрание.

Народните представители започнаха днешното пленарно заседание със спорове по програмата. В крайна сметка председателят на парламента Росен Желязков обяви почивка и свика председателски съвет, за да се разберат за програмата. Работата си те започнаха с повече от десет минути закъснение.
 

В дневния ред е включено изслушване на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев относно приетите миналата седмица законови промени, с които се прекратява концесията на пристанище „Росенец“.

Второто четене на бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г. станаха първа и втора точка за днес. Предложението беше направено от Георги Свиленски от „БСП за България“ и подкрепено от пленарната зала. 

Народните представители удължиха работното си време до приключване на изслушването на Асен Василев и Пламен Тончев.

Йордан Цонев от ДПС поиска изборът на подуправители на БНБ да бъде първа точка за днес. Това доведе до процедурни спорове в залата и Росен Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет. 
Никол Николова, БТА