/ БГНЕС
Народните представители продължават да дебатират по поправките в Закона за извънредното положение на второ четене.

Дълги разисквания предизвика предложението на НФСБ, според което при липса на продукти в аптеката магистър-фармацевтите, ще могат да заменят предписания от лекар медикамент с друг със същото международно непатентно наименование. Право на замяната ще се прилага до отмяна на извънредното положение, гласи текстът.

Според вносителя Георги Колев възможността аптекарите да заменят предписаните лекарства с по-евтини генерици, ще спести средства на хората.

Симеонов предлага промяна: Право да закупим евтини генереци, а не предписани от медик лекарства

Идеята обаче не срещна подкрепата на ГЕРБ и БСП. Зад нея застана лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Основните притеснения бяха, че така фармацевтите ще изземат функциите на лекарите. Депутатите си размениха и взаимни обвинения в лобизъм.

Народните представители обсъдиха и възможността ползвателите на имоти общинска или държавна собственост да бъдат освободени от наем, когато са спрели дейността си заради ограничителните мерки.

В парламента се надпреварват с идеи за намаляване на заплатите си

Бе разгледано и предложението да не се начисляват лихви при забава на плащания по кредити.

Този текст защитава голям кръг юридически и физически лица по отношение на всички видове кредити, това се отнася за банковите институции, колекторските фирми, обясни Христиан Митев от "Обединени патриоти". По думите му една от целите е да не се стигне до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост.

Горанов: Мярката 60/40 ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса

Председателят на правната комисия Анна Александрова подчерта, че в преходни и заключителни разпоредби е казано, че се удължава срокът за плащане на сметките за електро- и топлоенергия.