/ /Getty Images
Депутатите от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов поискаха разследващият журналист Христо Грозев да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Това съобщават от партията и уточняват, че вече е изпратено писмо до председателя на комисията Даниел Митов. 

От ДБ искат Грозев да бъде изслушан чрез видеоконферентна връзка на 5 януари, четвъртък, в който ден от седмицата са обичайните заседания на комисията, а ако такова не е предвидено, за този ден да бъде насрочено извънредно заседание. 

Двамата народни представители настояват също така на това заседание да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от съобщение до медиите на президентската администрация се казва, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. 

Основанието за искане на изслушване на журналиста Христо Грозев е, че „обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност“, посочват Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов в писмото си до Даниел Митов. 

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на руското министерството на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.
Димитър Абрашев, БТА