/ dariknews.bg
Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Окръжния съд в Шумен с разпит на вещи лица. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе.

Пръв показания даде Адалберт Антов, който е възстановил кадри от инцидента в населеното място, заснети от система за видеонаблюдение, монтирана на хранителен магазин.
 
Незаключена стрелка на релсовия път причинила трагедията в Хитрино?

Един от адвокатите на подсъдимите отправи искане за отвод на вещото лице, тъй като Антов е имал финансови взаимоотношения с Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Искането не бе уважено от съда, тъй като компанията не е страна по делото.
 
Прокуратурата за случая Хитрино: Версията за незаключена стрелка е била отхвърлена

Съдът прие друго искане - да бъде направена повторна медицинска експертиза на дежурния стрелочник Ирфан Юнуз. Преди това показания дадоха две вещи лица, изготвили експертизата. Те казаха, че според медицинските документи с които разполагат, Юнуз е с изгаряния втора степен след взрива.
 
Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

В ранната сутрин на 10 декември 2016 г., в района на гара Хитрино, дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, управлявана от машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.
 
От последвалия взрив загиват седем души, а 29 са с наранявания; разрушени са и са нанесени щети на десетки сгради в населеното място.
БТА