Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
В Народното събрание продължават дебатите по персоналните промени в правителството. Очаква се Народното събрание да гласува да бъдат освободени от постовете си министрите в оставка на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място депутатите се очаква да изберат предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството съответно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

Кандидатите за министри да обяснят какво ще правят, те не са просто пионки, които просто заменят едни хора с други, а ще са реални политици, поиска заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебата по промените в кабинета "Борисов 3".  "Искаме дебат по политики. Тук не е конкурс за красота, това е българският парламент и трябва да дебатираме по политики", подчерта той.

Депутатите гласуват персоналните промени в правителството

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов на няколко пъти отговори, че кандидатите ще имат думата накрая на дебата. Искаме отговорите преди да закриете дебата, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Ако искате да криете кандидатите за министри, какъв е смисълът от днешния дебат, попита той и призова да им се даде думата в хода на дискусията.

Емил Христов обясни, че кандидати винаги досега са изслушвани след разискванията.

През август: Министерски оставки заради трагедията край Своге

Сред въпросите, отправени от опозицията към кандидатите, бяха ще продължи ли концесията на Летище София, каква ще е съдбата на БДЖ и на "Български пощи".
Славчо Велков от левицата зададе въпрос към кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов дали вече се е спрял на някой за главен секретар или ще чака му го посочат.

Защо преасфалтирахте участъка край Своге, след като безопасността беше на ниво, попита Георги Свиленски. Чудите се как да сложите колани на правостоящите, коментира още той относно приетите спешни мерки за безопасност при авбтобусните превози.

Политиката няма да се смени с тези промени в кабинета и правителството трябва да си отиде, коментира Свиленски.

Президентът подписа указа за освобождаването на главния секретар на МВР

Колегата му Таско Ерменков отбеляза, че войната по пътищата взима всяка година стотици жертви и описа състоянието на пътищата - лошо покритие, липсваща маркировка, обрасли като джунгла. По думите му тези магистрали се строят, за да бъдат ремонтирани впоследствие с нови милиарди от приближени. Ерменков коментира, че за липсата на координация и съгласуваност между министерствата е виновен не министърът в оставка Николай Нанков, а министър-председателят.

По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата. Това каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов от трибуната на Народното събрание, цитиран от Агенция „Фокус“. „Много е тъжно още преди да стъпят в длъжност новите министри да искате те да отговарят на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, каза Рашидов.

Той се обърна към опозицията с думите: „Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието „опозиция“ прави в немилост всяко управление. А когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата".

Предсрочни парламентарни избори са неизбежни, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента по време на дебатите по персоналните промени в състава на правителството.

„Тренд“: Летните скандали и политическото напрежение свалят рейтинга на всички

Във време, когато обществото има нужда от промяна, от реални и ефективни действия и адекватни държавнически решения по важните проблеми на хората, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с единствената цел запазване на властта, т.е. отлагане на неизбежното, коментира Карадайъ. "Властваща некомпетентност, бюрократско бездушие, политически инатлък, популизъм във висша форма са цената на труден живот и човешки жертви. Общественото напрежение расте и само тези, които не искат да го видят, няма да се съгласят с този факт. Обществото очаква държавническо управление. Това няма как да се случи с това правителство", отбеляза той. По думите му ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване.

Предлагат ни се министерски оставки, но какво от това, заяви Карадайъ и допълни, че правителството пропуска важни за хората неща, занимавайки се със себе си и собственото си оцеляване. Председателят на ДПС заяви, че правителството трябва да отговаря на важни въпроси като например - каква е подготовката за преговорите по Многогодишната финансова рамка на ЕС. Каква е готовността на правителството, какви стъпки предприема - никой не знае, посочи Карадайъ и допълни, че и самият кабинет не знае.

Президентът отрече да има война между институциите

Днес трябваше да дискутираме отговорите на тези и други важни въпроси - как да спрем войната по пътищата, как да спрем агресията, как да подобрим живота на българските граждани, какво да се предприеме по преговорите за Многогодишната финансова рамка, защото от тях зависи животът на всички нас след 2020 г., поне на тези, които сме решили да останем в страната, подчерта Карадайъ. По думите му това правителство няма да даде отговори на важните въпроси. "Независимо от промените, които ще се правят, следва период на все по-тежки проблеми по-голяма несигурност. Формулата на властта е грешна и ако не се промени, нищо няма да се промени", заяви той.
"Нито министерски оставки, нито промяна във формата на управление, нито предсрочни избори са решение сами по себе си. Нужен е диалог, ясна управленска програма, дълбоки промени и нов тип на управление. Нужно е реанимиране на държавността", каза председателят на ДПС.

Борисов за казуса с Младен Маринов: Никой не е бил подценен или незачетен

Карадайъ заяви, че разделителният национализъм в някои европейски държави не може да гарантира стабилна и обединена Европа. Трябва да се преборим с разделителния национализъм и да възприемем обединителния патриотизъм, основа на българския етнически модел, подчерта той.
БТА, Фокус