/ iStock
Държавната агенция за закрила на детето организира и координира връщането на две белгийски деца в страната им. Това стана възможно с помощта и съдействието на Министерството на вътрешните работи и посолството на Кралство Белгия в България, съобщиха от агенцията.

Двете непълнолетни момичета са обявени от белгийските власти за издирване. При проверка на граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“ органите на МВР установяват самоличността на издирваните деца. Те са пътували с баща си, за когото белгийските власти са издали заповед за задържане за престъпления срещу личността. 

ДАЗД се самосезира за случая с майката, насилвана пред четирите ѝ деца


При получаването на сигнала Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) своевременно организира настаняване на децата в кризисен център и социални работници, които да работят с тях. Едно от най-важните неща е да спечелим доверието на децата и да се постараем да бъдат настанени заедно в сигурна среда, така че да се отърсят от първоначалния шок на ситуацията и да започнем действия както за прибирането в страната им, така и за съхранението на емоционалното им състояние, разказаха експертите от дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“ в ДАЗД, които координираха работата по случая. След обединяване на усилията на двете държави децата вече са в страната си, придружени от белгийски социални работници. 

Държавната агенция за закрила на детето с нов председател

„В един такъв случай е много важна бързата и професионална работа с децата, защото те са в чужда страна, не говорят езика и са силно изплашени – нещо, което никое дете не трябва да чувства. Благодарение на добрата координация между институциите в двете страни, както и граждански организации, децата отново са в родината си и в защитена среда“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД. 

За второто тримесечие на 2022 г. експертите на ДАЗД работят по 43 случаи с международен елемент на 48 деца, български и чужди граждани.
БТА