Директорът на Новините на NOVA отговори на обвиненията на Васил Иванов
Директорът на Новините на NOVA Дарина Сарелска отговори на обвиненията на журналиста Васил Иванов в ефира на телевизията.

„Не съм спирала нито едно разследване на Васил Иванов. Опитвала съм се да го накарам да работи по правилата. В този си опит сме спазвали правилата, които са общи за целия отдел. Правила на прозрачно и ясно взимане на решения на планьорка, в която участва целият екип на „Разследване”. На нея се дават професионални аргументи и се обсъждат начините на събиране на информация. На Васил са му отказвани теми за репортажи, защото имаме различни критерии за това от къде идват темите. Според мен те трябва да идват от журналиста. Случвало се е при Васил да идват от други източници. Има едно такова отказано разследване с една готова папка със СРС-та. Нещо, което идва готово отвън. Такива папки съм връщала, защото смятам наличието на такива за порок в българската журналистика”, заяви директорът на Новините на NOVA.

NOVA: Разследвания на Васил Иванов не са цензурирани (ВИДЕО)

„Категорично разследвания на Васил не са спирани под външно влияние и е добре да не се злоупотребява със сериозни понятия като цензура. Цензура е, когато някой от позицията на властта поиска от ръководен кадър на медия да бъде спряна информация. По отношение на Васил никога не съм имала обаждане, касаещи негови разследвания”, каза още тя.

„Няма случай, в който да има инструкции, които да забраняват теми, хора, проблеми, които да се представят в предаването „Разследване”. Има конкретни отказвани истории с аргументи – много често тяхната обществена значимост, актуалността им, наличието на достатъчно годни факти, които да подкрепят едно или друго твърдение. Това са аргументи, които във всеки един конкретен случай Васил е чувал. С него сме работили в една нормална професионална среда, в които сме водили всякакви дискусии, но той не е цензуриран”, категорична бе Дарина Сарелска.

Слави Трифонов разкри защо бе свален вчерашният епизод на шоуто му

„Другата същностна разлика е в методите ни. Методът, в който записваш без знанието им твоите колеги в продължение на месеци. Смяташ това за съвсем естествено, за да го обявиш на пресконференция. Ето това е разделителна линия, която ние с Васил винаги сме имали. Колегата Марин Николов, например, е един изключителен професионалист и изключително честен човек. Имам 100-процентово доверие в него. В един момент става самоизяждане отвътре, в цялото това омаскаряване влизат хора с чисти имена и съвести. Това не е добре за нашата професия и смятам, че всички сме в дълг към това да говорим високо и да казваме истината”, на мнение е директорът на Новините на NOVA.

Поредната неистина е, че съм изнасяла данни от разследването на Васил. С конкретния човек, за когото той говори – кметът на Неделино, никога в живота си не съм говорила. Интересно ми е от къде той работи така фриволно и достъпно с материали от ДАНС. Интересно ми е по какъв повод са били там, но това предполагам са факти, които ще се уточнят в бъдеще”, коментира Сарелска.

„Разследването, за което Васил говори, в което ми отправя много тежки и лъжливи обвинения, е излъчено 37 пъти в ефира на NOVA в рамките на една година. Тъй като за мен фактите имат значение, за това смятам да заведа дело за клевета срещу Васил Иванов за уронване на моя авторитет. Смятам, че другото би било част от мълчанието и от потвърждаването на подмяната. Имам отговорност по случая „Васил Иванов”, защото аз сега развенчавам един образ, който за хората е свързан със смелата журналистика. Имам отговорност, че не го направих по-рано. Това е моя грешка и ще си понеса отговорността за нея. Изпитвала съм респект от миналото му като журналист и съм си затваряла поне едното око за неговото настояще”, заяви Дарина Сарелска.

Позиция на NOVA относно изявлението на Васил Иванов

„И тук има една малка истина, около която се гради огромна кула от лъжи. Тя в моя случай е, че аз наистина имам девер, който наистина е активист на ГЕРБ. Бил е областен управител на Смолян, а от днес депутат. Не злоупотребявам с роднинската си връзка. Имам привилегията този човек никога и по никакъв начин да не се опитва да се възползва от моята работа. По същия начин съм се отнасяла и аз с него”, каза още тя.

„Разговорът в случая е много по-голям от моя спор с Васил. Разговорът е, че в нашата професия има много хора, които са журналисти по дефиниция, по етикет – журналисти само отвън. Отвътре са наистина развалини от зависимости. Този целият процес отблъсква останалите честни и принципни колеги и изяжда доверието в медиите като цяло”, на мнение е Дарина Сарелска. 
 
 
nova.bg