От Агенцията допускат, че още служители на руското посолство ще бъдат обявени за персона нон грата
Служителите, уличени в извършване на шпионска дейност са освободени от работа. Взети са мерки те да не бъдат допускани до сградата на ДАНС. Това заяви на извънреден брифинг началникът на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Вчера след операция на спецпорокуратурата в ДАНС стана ясно, че се води разследване срещу агенти, които са продавали информация на служби в Русия. От брифинга в ДАНС стана ясно, че става дума за двама служители.

Служителите са на средно управленско ниво. "Те са началници на сектор и отдел в агенцията, което не омаловажава тяхната вина", категоричен бе техният началник. Агентите са работили в агенцията от над пет години. В момента е задействана процедурата за отнемане на достъпа им до класифицирана информация.

Служителите на ДАНС, проверявани за шпионаж, все още не са задържани

Разработката е изцяло на отдела по вътрешна сигурност на ДАНС, подчерта Тончев. "Тя е продължила достатъчно дълго, че да сме убедени, че събраните данни са били достатъчни да сезираме прокуратурата", категоричен бе той. От Агенцията не изключиха след този случаи да има още служители на руското посолство, които ще бъдат обявени за персона нон грата.

"След събраните данни сме информирали прокуратурата, след което бе образувано досъдебно производство. Предоставихме на следователите компютърна техника. ДАНС има изключително добре работещ механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия срещу наши служители независимо на какво ниво са, за да изчистим агенцията от елементи, които не трябва да присъстват в нея", заяви още началникът на ДАНС.

Своевременно за операцията е бил уведомен и премиерът Петков.

Спецакция в ДАНС, разследват „голяма, руска, агентурна диаспора“ у нас

Шефът на ДАНС напомни, че дейността на агенцията е изцяло вътре в страната. Операцията показва активната роля на руските специални служби на наша територия, подчертаха от агенцията.