ЦИК показа бюлетините за местните избори
ЦИК показа бюлетините за местните избори / DarikNews.bg Василия Пейчева
ЦИК показа образците на бюлетините за местните избори на 27 октомври в София за кмет на община, общински съветници и районни кметове.

ЦИК разяснява най-често задаваните въпроси за изборите на 27 октомври

Най-дългата бюлетина за кмет на община е в София, тъй като в столицата кандидатите са 20.

Най-широката и най-дългата бюлетина е за общински съветници в София, където мандатите в общинския съвет са 61.

До 12 октомври се подават заявления за гласуване по настоящ адрес

От лявата ѝ страна в 34 квадратчета са посочени партиите, коалициите и независимите кандидати. Вдясно пък могат да бъдат отбелязани преференциите – номерата на кандидатите са изписани в кръгчета, като те са от 101 до 161.

Това ще са първите местни избори, на които в бюлетината има и квадратче „Не подкрепям никого“.

Без машинно гласуване на местните избори

За да бъде валидна бюлетината ЦИК, изборът трябва да е отбелязан със знак „Х“ или “V” със син химикал.
 

ЦИК показа бюлетините за местните избори
DarikNews.bg

ЦИК показа бюлетините за местните избори
DarikNews.bg

ЦИК показа бюлетините за местните избори
DarikNews.bg

ЦИК показа бюлетините за местните избори
DarikNews.bg


По време на редовния брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи, че от началото на предизборната кампания са постъпили два по-сериозни сигнала.

Едната жалба - на Мая Манолова срещу медийна публикация, е била отхвърлена. ЦИК обаче е установила нарушение при участието на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ. Припомняме, че във вторник вечерта се наложи жандармерията да влезе в студиото, за да въведе ред по време на участието на лидера на „Атака“ заради поведението му.

„След като ЦИК разгледа сигнала, който постъпи от СЕМ и съответно разгледахме аудио и визуалния материал, приехме, че е налице нарушение на предизборната кампания от страна г-н Сидеров в рамките на това предаване, с оглед на което установихме и нарушение“, обясни Андреев, който уточни, че тепърва предстои да се реши каква глоба да се наложи на Волен Сидеров.

Александър Андреев добави още, че в ЦИК са постъпили 91 жалби, като от тях 13 са срещу съставите на избирателните комисии, а 78 са срещу регистрациите на кандидатски листи и регистрацията на партии и коалиции за участие в местните избори.

Има и висящи две жалби по отношението на решението на ЦИК за определянето на три приемателни пункта, където да бъдат приети книжата от избирателните комисии.

Андреев посочи и че в местния вот са се включили и 8 кандидати от държави членки на ЕС. Като пример той даде кандидати в Царево, Варна и Велико Търново.