Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтече на 7-и март. Подадени са общо 47 389 заявленията за гласуване извън страната от 77 други държави. Към тази бройка са добавени 15 подадени заявления чрез дипломатически консулски представителства. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

"До 11-и март трябва да бъде взето окончателното решение, с което ще бъдат определени местата и броят на секциите, в които ще се гласува извън страната", допълни тя.

Кандидатите за народни представители са общо 5609, 4573 са регистрирани, т.е. 1036 души са регистрирани в повече от един избирателен район. От тези 4573 регистрирани кандидати 1342-ма кандидати са жени, а 3231 са мъже - като разликата е почти 1/3.

Над 47 000 са подадените онлайн заявления за гласуване извън страната

По думите й стана ясно, че във всички Секционните избирателни комисии (СИК) в и извън страната ще бъде поставена по една машина и няма да има места с по две такива. 

Печатницата на БНБ се занимава с изпълнението на дейностите за печатане и доставка на хартиените бюлетини, както и по нововъзложената дейност за отпечатване и доставка на хартията за машинното гласуване. Има предвидена защита в хартията за гласуване с машина, така че и двата вида бюлетини ще бъдат защитени.

ЦИК напомня на избирателите, че до 18-и март е срокът за подаване на заявления за хората по настощ адрес.

Тя отбеляза, че включването и изключването на устройствата за видеозаснемане на изборите ще се извършва от председателите на СИК-овете.

Няма да увеличат възнагражденията на членовете в РИК

"Няма да има отделно обучение за работа с видео устройствата. Ще има обучение на СИК-овете, което се организира традиционно винаги преди избори от РИК", каза тя.

Заместник-председателят на ЦИК подчерта, че в тяхно решение ясно е посочено, че "там, където по технически причини не може в реално време да се излъчва преброяването, трябва да се заснеме. След това СИК ще предадат записващите устройства в РИК, ще бъдат излъчени оттам записите и след това ще дойдат в ЦИК. Записите от тези секции, в които не е могло в реално време да се наблюдава, ще бъдат публикувани на същата платформа, в която е било излъчвано в реално време това видео наблюдение", уточни тя.

Матева обясни, че "числовите данни от флашпаметите ще бъдат извличани в РИК в изчислителния пункт и ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК до протоколите на СИК", каза тя.

Тя отбеляза, че най-много подадени заявления за гласуване от чужбина са от Турция, Великобритания и Германия.
БГНЕС