/ Dariknews.bg, архив
Четвъртокласниците ще учат за предназначението на банките и ролята на данъците в часовете по предприемачество. Това предвижда проектът на нова учебна програма, качена на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане.
 
От хлапетата от последния клас на началното образование ще се очаква да познават предназначението на банката като предприятие за съхранение на пари и на кредити, както и да разбират ролята на данъците за осигуряване на обществени потребности.
 
Повече геометрия за четвъртокласниците в новите програми

В часовете по „Технологии и предприемачество“ са заложени още теми, свързани с обработката на хранителни продукти, правилата за безопасна работа с уреди като готварска печка, ютия, компютър, телевизор и др. От децата ще се очаква още да разбират значимостта на различни професии в обществения и частния сектор за развитие на местната икономика.
 
Според проекта за учебна програма те ще трябва да предлагат идеи за решаване на икономически проблеми на практическа основа, както и да знаят движението на парите като фактор за развитие на икономиката.
 
4 години ще се учи изцяло българска литература в училище

В проекта на програма по „Човек и природа“ пък е заложено децата за учат за Земята, Луната, както и да назовават планетите. Тогава те ще се запознаят и с основните жизнени процеси като дишане, хранене и размножаване. Темите в учебната програма включват още промените по време на пубертета, както и вредното въздействие на алкохола, наркотиците и никотина.
 
Основното предназначение на дигиталните устройства, както и как се съхранява и обработва информация в тях, са заложени в уроците по „Компютърно моделиране“ в проекта на учебна програма. От учениците ще се очаква да изработват проекти като тестове, пъзели, анимации с екологична насоченост.
 
Учители скочиха срещу предложения в учебните програми

В часовете по физическо възпитание и спорт пък четвъртокласниците ще учат стъпките на „Дунавско хоро“ и „Седенчица“.
 
В проекта на програмата за десетокласниците пък е заложено гимназистите да се научат да танцуват „Еленино хоро“, както и гръцкия танц „Сиртаки“.
Монитор