Цените за шофьорски изпити скачат двойно
Цените за шофьорски изпити скачат двойно / Sofia Photo Agency
Българските шофьорски книжки важат на територията на всяка страна от Европейския съюз. Проблемите, които срещат наши сънародници при преминаването на границите са в резултат на това, че местните администрации не са информирали достатъчно добре служителите си. Това обясниха от изпълнителна дирекция „Автомобилна администрация”. Според заместник-министърa на транспорта Георги Петърнейчев до 2-3 дни този проблем ще бъде изчистен.

Два пъти по-висока е вече цената за явяване на изпит за шофьорска книжка. От министерството на транспорта предлагат камери да следят кандидатите по време на полагането на теоретичния изпит.

Вместо 5 лв. кандидат-шофьорите ще плащат 10 лв. за практически изпит и още 10 лв. за теоретичен. От 24 на 30 часа се увеличава времето за курмуване. Инструкторът има право да проведе допълнително още 4 часа, но не повече, за да се избегнат злоупотребите преподавателите да задължават изпитваните да им плащат повече часове, обясниха от „Автомобилна администрация”. Инструкторът ще провежда междинни изпити на кандидат шофьорите. Листовките вече се превеждат на английски, за да могат за книжка да се явяват и чужденци.

И след увеличението цената на изпитите у нас остава най-ниска в ЕС, на практика и на теория общо 10 евро, обясниха от „Автомобилна администрация”. За пример дадоха прибалтийските страни, където изпитите са между 12 и 24 евро, а в Полша и Чехия струват 16 евро.