Царят си иска Царска Бистрица
Царят си иска Царска Бистрица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер, цитирани от в. "Труд".

Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление, заявяват още от кабинета на му. Обжалването пред по-висша инстанция ще бъде направено в срок.

Според постановлението на окръжните магистрати семейството на Сакскобургготски трябва да върне резиденцията. Също така те ще трябва да платят близо 400 000 лв., ако съдебното решение влезе в сила.

Сумата се образува като обезщетение от по 140 742 лева от всеки един от двамата и 80 000 лева лихви за това, че са ползвали имота без основание в продължение на 5 години. В парите влиза и заплащането на разноските по делото.

Магистратите са решили, че Царят и сестра му са били добросъвестни ползватели на имота. Те са изхарчили за ремонти и изографисване на параклиса "Свети Иван Рилски" 168 000 лв. Двамата обаче са получавали приходи от входни билети за "Царска Бистрица" и добив на дървесина от парка.