България ще плати 114 000 евро за операция Октопод от времето на Цветан Цветанов
България ще плати 114 000 евро за операция Октопод от времето на Цветан Цветанов / БГНЕС, архив

България ще плати общо 114 хиляди евро заради т.нар. операция„Октопод", от времето на Цветан Цветанов. Страната ни беше осъдена за пореден път от Европейския съд за правата на човека за действия на бившия вътрешен министър.

Официално Европейският съд по правата на човека се произнесе днес по три дела, които бяха образувани по знакови спецакции от времето, когато Цветан Цветанов оглавяваше МВР.

Падна обвинение срещу Алексей Петров заради изтекла давност

Става въпрос за ареста на Алексей Петров, който впоследствие стана и основен подсъдим по мегаделото „Октопод", ареста на дясната му ръка Антон Петров - Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови с прякори Дамбовците.

Според разпространената тогава информация в медиите по време на някои от зрелищните задържания, които бяха заснети от пресцентъра на МВР дори се е наложило определени моменти да бъдат дублирани отново и отново, за да вдъхват респект. В решението си съдът в Страсбург отбелязва, че по време на арестите и делата грубо са били нарушени забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедлив процес, зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Отстраниха от длъжност прокурор, заплашвал свидетели по делото "Октопод"

В подкрепа на този извод се посочват редица изказвания на Цветан Цветанов пред медиите по отношение на арестуваните лица. До момента заради брутални арести и изказвания, извършени в мандата на Цветанов в МВР, България беше осъдена да плаща и други солени обезщетения - за акция "Медузите" и делото "Касоразбивачите".