Отстраниха от длъжност прокурор, заплашвал свидетели по делото Октопод
Отстраниха от длъжност прокурор, заплашвал свидетели по делото Октопод / Thinkstock/Getty Images

Висшият съдебен съвет e отстранил временно от длъжност прокурор Димитър Захариев от Окръжна прокуратура Плевен, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал Захариев да бъде отстранен заради повдигнато срещу него обвинение за опит за принуда на свидетел да лъжесвидетелства по т.нар. дело „Октопод".

Димитър Захариев е принуждавал свидетеля да се отрече от предходните си показания по делото и да набеди наблюдаващия прокурор в престъпление против правосъдието, смятат разследващите.

Захариев е заплашвал свидетеля, че в противен случай ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число и за убийство, ще бъде задържан в ареста и ще му бъдат съсипани животът и бизнесът.

Разследващите са установили, че прокурор Захариев е държал в багажника на автомобила си законно притежавани от него оръжия и боеприпаси, но в нарушение на закона. Съгласно закона огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи устройства. Поради това на Захариев е повдигнато и второ обвинение.

Мярката за неотклонение на прокурора е "парична гаранция" три хиляди лева.