Падна обвинение срещу Алексей Петров заради изтекла давност
Падна обвинение срещу Алексей Петров заради изтекла давност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокурорът Светлозар Костов си направи самоотвод по делото „Октопод"
81851
Прокурорът Светлозар Костов си направи самоотвод по делото „Октопод"
Падна обвинение срещу Алексей Петров заради изтекла давност
  • Прокурорът Светлозар Костов си направи самоотвод по делото „Октопод"
  • Падна обвинение срещу Алексей Петров заради изтекла давност

Мегаделото "Октопод" най-накрая стартира в Специализирания съд. Процесът, който вече 4 години се точи на първа инстанция, беше прекратен от Софийския градски съд през април и пратен по компетентност при спецмагистратите. По време на днешното заседание наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, който от самото начало работи по делото, си направи самоотвод.

Процесът, който бе достигнал финалната си фаза на първа инстанция, започва отначало, а в него основен подсъдим е бившият съветник на ДАНС Алексей Петров.

Освен с нов съдийски състав рестартът ще се случи и с нов прокурорски екип, тъй като основният наблюдаващ обвинител Светлозар Костов изненадващо реши да си направи отвод.

Сред причините, които той изтъкна в съдебната зала, впечатление направи случай от лятото тази година, разгласен от прокуратурата и проверяван от ВСС.
Замесен е прокурор от Плевен, който според думите на Костов се опитал чрез натиск да обърне показанията на свидетел по делото и по този начин да го дискредитира.

„Въпросният прокурор е опитал да склони свидетеля Георги Цветанов да промени показанията си в полза на един или няколко подсъдими лица и да каже, че първите му показания са били дадени под натиск от мен, което би означавало престъпление против правосъдието, извършено от мен. Фактът, че има обвинение спрямо прокурора Димитър Захариев от Плевен. Факт е, че той е отстранен от ВСС", каза Костов.
Той определи конкретния случай като плашещ и заяви, че той и неговото семейство не се чувстват спокойни в тази ситуация. Дисциплинарните производства, които ВСС води срещу него, по думите му, също са свързвани с работата му по делото срещу групата на Алексей Петров.

Адвокатът на Петров Васил Василев заяви, че не приема доводите на прокурора и факта, че той опитва да се изкара жертва. „Много пъти в съдебните заседания сме изваждали факти, които според нас са установявали неговата пристрастност и предубеденост по делото", за адвокатът.

Василев изрази надежда, че истинските причини за самоотвода на Светлозар Костов, ще станат ясни. В рамките на днешното заседание едно от обвиненията срещу Алексей Петров отпадна заради изтекла давност. Според отвелия се вече прокурор останалите обвинения в процеса са заплашени от същото. Следващото заседание по делото е през ноември.