България осъдена за изтезание на заподозрян за убийството на Луканов
България осъдена за изтезание на заподозрян за убийството на Луканов / снимка: sxc.hu

България ще трябва да плати 27 000 евро на Юрий Ленев, заподозрян за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Страната ни беше съдена да плати обезщетението от Европейския съд по правата на човека, съобщиха от Българския хелзински комитет. Съдът в Страсбург е установил, че Ленов е бил изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания. Това е първото дело срещу България, по което държавата ни е осъдена основно за изтезания.

Случаят с Ленев и останалите подсъдими по мегаделото „Луканов" е един от най-скандалните за годините след прехода. Ленев е арестуван през 1999 година в дома си и малтретиран от служители на реда, докато е бил с качулка на главата. Той бил откаран във вилата на МВР в Копривщица, по-късно станала известна като „къщата на ужасите". Там полицаите продължили да го изтезават и дори му забили остри предмети под ноктите, за да му причинят болка. Последвалите разпити водил лично топченгето Ботьо Ботев - началник на отдел "Тежки престъпления срещу личността" в полицията.

В резултат на мъченията Ленев се признал за виновен и по-късно е обвинен за съучастие в убийството на Луканов. Обвиненията са му предявени лично от следователя Богдан Карайотов. Ленев обаче е прегледан от лекари, които установили, че върху него е било упражнено зверско насилие. Той е осъден на доживотен затвор заедно с останалите подсъдими на първа инстанция, но впоследствие е оправдан от Галина Тонева - тогавашен съдия, а сега кандидат за нов главен прокурор. Причината за оневиняващата присъда бил именно начинът, по който са събрани доказателствата, а Върховният касационен съд потвърдил това решение.

Срещу полицаите е образувано дело, но по него като обвиняем не е привлечен Ботьо Ботев. Родните съдилища оправдаха служителите на реда на всички инстанции. Сега обаче съдът в Страсбург прие, че те действително са подложили Ленев на нечовешко насилие и малтретиране.