България е спряла да доставя от ваксината на AstraZeneca покрай липсата на интерес към нея и риска от изхвърляне на ваксини, съобщи БГНЕС. В последните три месеца няма никакви доставки от продукта на AstraZeneca у нас, показват данни на здравно министерство.

България поръчва минимални количества и от ваксините на нови производители, очакващи одобрение на европейско ниво, като вече има ваксина, от която сме се отказали изцяло - тази на американската компания Novavax, пише още в публикацията. 

Заради липса на желаещи: Румъния обмисля да се откаже от ваксината на AstraZeneca

В отговор на депутатско питане от август месец служебният министър Стойчо Кацаров обяви, че по договора с AstraZeneca към 10 август са били доставени общо 1 183 200 дози.

Към 16 ноември по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията доставените дози от ваксината на AstraZeneca са също толкова - 1 183 200. Същото количество доставени дози обяви и здравно министерство. В същото време по договора с компанията AstraZeneca България очаква общо 4 518 232 дози, като това е производителят, от който първоначално поръчахме най-големи количества.

Финландия няма да купува повече дози от ваксината на AstraZeneca

Не е ясно дали договорът с AstraZeneca е само временно замразен или страната ни е решила напълно да се откаже от него, както и колко ще й струва това. Заявките от ваксините бяха събирани на ниво ЕК, за да се сключат предварителни споразумения за изкупуване, но самите договори за доставки са двустранни - между държавите членки и конкретния производител. 
БГНЕС