Държавният глава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на "БСП за България", на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Това съобщават от прессекретариата на президента.

Срещата е на 7 септември от 17:00 ч.

Нинова: Ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, ако веднага върнем мандата

След като президентът даде на БСП третия и последен мандат за съставяне на правителство, Корнелия Нинова ще го върне нереализиран. Левицата получи третият мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев в петък, 27 август. След което БСП обяви, че ще забави връщането, за да има време са се актуализира държавният бюджет.

Нинова: БСП ще върне мандата на президента във вторник

Председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември точно с тази цел.

По този начин отиваме към нови избори, а 46-тото Народно събрание ще има кратка история. Според Конституцията държавният глава е задължен да разпусне парламента след като се изчерпят всички възможности за сформиране на кабинет.

Решението на левицата да се откаже от мандата бе взето на заседание на Националния съвет в късния следобед на 2 септември.

Радев: Избори 2 в 1 не са в интерес на президентската институция

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Знаете, че трите партии на протеста ни отказаха. Така, че смятаме, че е безсмислено да се продължават повече тези усилия и да се предлага министър-председател проформа, няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет", заяви Корнелия Нинова пред медиите.

Преди дни президентът бе попитан кога ще бъдат следващите избори, а той отговори, че предстои да покани Централната избирателна комисия, за да обсъдят изборите.

"Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани", обясни Радев.