/ БГНЕС
БСП е внесла искане в Народното събрание за изслушване на министър председателя Бойко Борисов, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. От левицата настояват премиерът да дойде в пленарна зала на заседанието в сряда и да обясни пред депутатите всички подробности около въвеждането на системата за таксуване на тежкотоварните автомобили на база изминато разстояние (тол системата).

Камерите на тола ще подпомагат работата на МВР и Агенция „Митници

Според Нинова въвеждането на тол системата ще се превърне в „поредния провал“ на този кабинет, защото срещу нея и начина на нейното функциониране се надигна голямо обществено недоволство на жители на населени места около София и други градове.

„Причината да се стигне дотук е некомпетентност, икономически интереси и корупция, за които сега трябва да плащат хората с ниски доходи от джоба си“, заяви Нинова, която за пореден път подчерта, чес решение на Министерски съвет са определени пътищата, за които трябва да се плащат винетки, а Агенция „Пътна инфраструктура“ само е изпълнила това решение. Според нея изпълнителната власт се опитва да прехвърли отговорността на общините, което ще увеличи хаоса.

Винетка за 200 метра вдига 7 села на протест (ВИДЕО)

"Призоваваме министър-председателя да се яви утре в пленарната зала, да отговори на въпросите и да отговори на българските превозвачи", заяви от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски. По думите му в момента управляващите са ги направили нарушители на закона. „Молим го най-възпитано и най-културно да уважи българския парламент и да дойде да ни разясни ситуацията с тол-таксите в България“, допълни Свиленски. „Януари 2019 Борисов казва "сядаме с фандъкова и се разбираме" - да ,ама не, постановлението си седи. Кой носи отговорността? Арамова ли, Фандъкова ли? Година и три месеца председателят на ГЕРБ не може да се разбере със зам.-председателя си да освободят 10 пътни участъка", обвини още депутатът от БСП.

Близо 2,3 млн. електронни винетки са продадени от ноември до средата на февруари

Той даде да се разбере, че социалистите не искат за пореден път да изслушват регионалния министър Петя Аврамова по темата. 

„Тя нищо не може да каже жената, защото просто не е запозната“, каза Свиленски, като посочи, че по темата отговаря заместникът й Николай Нанков. Борисов се разпореди в рамките на няколко дни да се отмени това постановление и вече цяла седмица продължава, обвини социалистът, като нарече всичко случващо се „безхаберие“.