БСП свика извънредно събрание на Изпълнителното си бюро. На него от левицата трябваше да решат какво да правят, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на тях. По-рано през деня Слави Трифонов заяви, че „Има такъв народ“ ще върне мандата. 

От левицата разпространиха позицията на партията, приета на заседанието.

“С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради модела „Борисов". От партията „Има такъв народ“ хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ“, се казва в официалната позиция.

„Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на правителство, нямала достатъчно партньори 

От БСП смятат, че отказът на „Има такъв народ“ да подкрепи мораториума „даде възможност Борисов да се окопае във властта“. От БСП смятат, че връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета с осигуряване на средства за здраве, икономика и социални мерки. 

Борисов: Трифонов да обясни защо със 165 мандата не може да управлява (ВИДЕО) 

В позицията се казва още: „Действията му блокират приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. Целят единствено промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС. Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ.”

По-рано през деня Манол Генов коментира темата, предаде NOVA: „Най-вероятно ще го върнем. Лично мнение изразявам в момента. При нас тези решения се вземат от Националния съвет. Никой не иска да управлява с нас. Вие видяхте публичните изяви на всички партии. Така че най-моралният жест от наша страна е да върнем мандата”, заяви още Генов.