/ БСП-Плевен
От БСП се присъдиениха към искането за оставката на министъра на културата Боил Банов.

„Присъединяваме се към искането за оставката на Боил Банов - явно БНР му пречи“, каза Александър Симов в декларация, като повод за думите му стана решението на генералния директор на БНР Андон Балтаков да напусне поста си.

Вчера той аргументира решението си с това, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон. Шефът на БНР твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона, и поиска оставката на министър Банов.

"За втори път в рамките на две години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи", отсече Симов.

Според него промените в закона са направени на тъмно и никой не е разбрал кой е автор на предложенията и какво се цели с тях.

По-рано седмината отцепили се от БСП и станали независими депутати също поискаха оставката на министър Банов.