Арестуваният у нас британският гражданин се съгласи доброволно да бъде предаден на английските власти. Тричленен състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателното дело във връзка с екстрадирането на Дейвид Бодил, който бе заловен в плевенското с. Любеново.

Срещу него има издадена Заповед за арест от Великобритания, тъй като е обвинен по Закона за взривните вещества, за което се предвижда наказание доживотен затвор.

Оставиха в ареста британеца Дейвид Бодил (СНИМКИ)

При разглеждането на делото за екстрадицията Дейвид Бодил използва възможността доброволно да се съгласи да бъде предаден на английските власти, което той лично заяви пред съдебния състав.

Адвокатът му Жоро Нинов поясни по-късно пред журналисти, че в този случай законът предвижда разследването да продължи по Закона за взривните вещества във Великобритания. По думите на адвоката, личното решение за арестувания е изключително благоприятно за него, пред това да се води съдебно дело, ако не пожелае да бъде екстрадиран. Според адвоката разследваният е постъпил разумно.

Опасен, въоръжен и агресивен: Задържаха у нас британец, издирван от Интерпол за тероризъм

Ден по-рано съда в Плевен наложи на Бодил мярка за неотклонение "Задържане под стража", която той е обжалвал пред Апелативния съд във Велико Търново и тя не е влязла в сила.
Малин Решовски/БТА