/ ГЕРБ
България е в състояние на хаос и свободно падане след по-малко от половин година управление на Румен Радев и служебните му правителства. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, цитиран от партийния пресцентър.

По думите на Борисов антиваксърската реторика на Радев и на здравния му министър Кацаров са разубедили голяма част от българите да се ваксинират и сега България плаща за това със загуба на стотици човешки животи всеки ден. „178 човека са умрели само днес. Така беше и предишните дни. За съжаление така ще бъде и през следващите. България е първа по смъртност в Европейския съюз, а в същото време даряваме и продаваме ваксини на държави от Африка, както и на Норвегия. Още по-лошо – бракуваме и изхвърляме ваксини, защото са с изтекъл срок на годност. А тези ваксини ни бяха дадени приоритетно от Европейската комисия, благодарение на подкрепата на ЕНП към правителството на ГЕРБ“, категоричен бе Борисов.

Борисов: Изборите изцяло провалиха ваксинационния календар

Борисов и Доналд Туск
ГЕРБ

Двамата с Доналд Туск се обединиха около необходимостта от спешно стабилизиране на ситуацията в България, защото те определиха страната ни като "основен фактор на сигурност на Балканите по време на управлението на ГЕРБ и двигател на интеграцията на Западните Балкани към ЕС".

По думите на Туск популизмът и фалшивите новини, използвани основно от социалистическите и националистическите партии в Европа, са сред основните фактори за дестабилизирането на редица държави на континента. В този смисъл ЕНП разчита на ГЕРБ да донесе стабилност и предвидимост на Балканите, като спечели убедително предсрочните парламентарни избори на 14 ноември и бъде в основата на бъдещо дясно-центристко редовно правителство.

„Работим за подновяване на диалога между партиите в България. За разлика от опонентите ни, ние не чертаем разделителни линии. България има нужда от обединение срещу кризата и хаоса, оставащи след проваления президентски мандат на диктатора Радев. С ролята си при провала на преговорите за съставяне на правителство в последните два парламента, той работи срещу всички партии, за да наложи в обществото нуждата от промяна на модела на държавата към президентска република. Срещу това се противопоставя ГЕРБ. ГЕРБ е пазител на парламентарната република“, подчерта Бойко Борисов.

Радев: Преди Борисов се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректора

Борисов и Доналд Туск
ГЕРБ

Лидерът на партията информира още Доналд Туск, че перспективата пред България за присъединяване към Еврозоната е силно застрашена, защото по думите му служебното правителство на Радев е увеличило дълга на страната ни, а в същото време е "налице отлив на чуждестранни инвестиции, висока инфлация, забавяне на растежа и опасност от европейска процедура за свръхдефицит".