/ БТА
Няма привнесена инфлация, има привнесено правителство. Това каза в Нова Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе в града, за да поздрави новоизбраният кмет от ГЕРБ на общината Галя Захариева. По думите му българското население е обедняло с 35 млрд. от инфлацията.

"Няма нито една причина, заради която да се вдигне инфлацията", посочи той и попита риторично как може да бъде привнесена инфлация отвън при условие, че България е производител на ток, транзитьор на газ, втора по производство на слънчоглед и други суровини.

Търговците на ток излъчиха партията на промяната. По 100 милиона лева на месец от газ отиват при посредници, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Според него, ако ГЕРБ беше на власт, цените на тока и газа нямаше да се повишат. Но въпреки че ГЕРБ не са в управлението, са свършили огромна работа за прекрояването на бюджета, каза Борисов. Прекроихме бюджета, за да има за лекари, 300 милиона повече за земеделие, за полицаите, за учителите, за религията, допълни той.

"Този лош сън с тези лоши хора ще отмине и държавата, която от година и половина е в пълен застой, ще трябва да се поправи. Нямаме построена нито една къщичка за птички, нито една дупка на магистралата не е запълнена, нито една мантинела не е сложена", допълни още лидерът на ГЕРБ.

Борисов добави, че депутатите на ГЕРБ ще внесат предложение за смесено гласуване – с хартиени бюлетини и с машини, за да се вдигне избирателната активност. В момента партии с по 5% - 6% подкрепа преговарят за кабинет, което е гротескно, коментира той.

Бойко Борисов посвети победата на ГЕРБ в Нова Загора на дългогодишния кмет Николай Грозев, който почина през април. Според новоизбрания кмет на община Нова Загора Галя Захариева на изборите е бил постигнат изключително добър резултат, въпреки ниската избирателна активност. Причините за това, според нея, били летният сезон, машинното гласуване и силното присъствие на полиция в изборния ден. Захариева посочи, че в секциите с машинно гласуване активността е била средно 24%, докато в секциите с хартия активността е била над 50%.
БТА