Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов беше на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), където разговаря с управителя на държавната фирма „Бул Био” д-р Румен Кофинов. На срещата с експертите от центъра присъстваха и министрите на финансите и здравеопазването - Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Тема на разговорите бяха БЦЖ ваксините.

"Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам, че санитарно-хигиенните условия са на най-високо ниво", каза Борисов за националния център. 

Професоре, хайде да те видим и теб с бяла престилка“, обърна се премиерът към директора на центъра проф. Тодор Кантарджиев.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 29 април 2020 г.
На Центъра са нужни 22 - 23 милиона лева допълнително финансиране за развитието на три проекта. Експертите на центъра се нуждаят от близо 10.8 млн. лева за нова производствена линия за БЦЖ ваксината, 7.3 млн. лева за разширяване на производството на човешки белтък и 4.2 млн. за възстановяване на производството на серум, за който се използват коне. Премиерът обеща съдействие за осигуряване на финансирането за проектите и подчерта, че точно затова е довел на проверката финансовия министър.

"Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина", заяви Борисов и сподели, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

Директорът на "Бул Био" Румен Кофинов каза, че дружеството е в стабилно финансово състояние. Фирмата е придобила лиценз, даващ възможност да започне процес на разработване на лекарство за борбата с COVID-19 на основата на хлорохинфосфат, добави той.

Първият от проектите е за нова производствена линия за производство на БЦЖ ваксина, за който ще са необходими 10.8 млн. лв., посочи още Кофинов. Сега се произвеждат 1.9 млн. ампули, като целта е да се произвеждат 4 млн. ампули, допълни той. По думите му страната сега осигурява нормално имунизационния календар. По думите на Борисов е добре да се направи такава инвестиция.

„Има и реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът и ваксините, които се правят. При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с този капацитет, който имаме, няма да може да свършим работата. По-добре е да направим тази инвестиция и да си утроим капацитета”, обясни министър-председателят.

Другият проект е свързан с разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Необходими са 7.3 млн.лв., посочи още Кофинов и уточни, че това е стратегическо за здравеопазването ни.

Третият проект е свързан с възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне, която се използва за лечение на дифтерит, тетанус и змийско отравяне. По думите на Кофинов огромен проблем е намирането на лицензирана конна база и на коне. При очаквана инвестици от 4.2 млн.лв., производството може да се възобнови, включително и да се предлага на световните пазари, подчерта още Кофинов. Според него инвестицията би се възвърнала за около 1 година.

Премиерът обеща съдействие от страна на министър Десислава Танева за намирането на коне.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 29 април 2020 г.