/ БГНЕС
Борисов иска помощ в борбата с кражбите от парите за здраве
96426
Борисов иска помощ в борбата с кражбите от парите за здраве
  • Борисов иска помощ в борбата с кражбите от парите за здраве
Премиерът Бойко Борисов помоли ръководствата на лекарския и зъболекарския съюз да помагат в борбата с кражбите в здравеопазването. На извънредна среща в Министерския съвет в последния ден от срока за подписване на националните рамкови договори с двете съсловни организации Борисов изрази възмущението си, че се наливат милиарди в здравната система, а ефектът за хората е нулев.

271 млн. лева дължи родната НЗОК на чужди здравни каси
 
Според премиера борбата с кражбите от парите за здраве е приоритет и в нея трябва да участват всички като един отбор. Той е притеснен от темповете, с които парите се топят: "С 407 млн. повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари да излезе, че с 270 сме назад?!"
 
Борисов посочи, че България е в челната тройка в Европа по модерна медицинска апаратура, но въпреки това за някои операции няма нужните специалисти и хората отиват да си ги направят в друга държава. "С най-добрата апаратура, с милиарди за здравеопазване, с най-добрите и скъпи лекарства, с най-добрите специалисти във всяка една сфера, ние стотици милиони даваме на чуждите здравни каси", възмути се той.
 
Според Борисов подписването на националните рамкови договори е успокояващо за системата.