Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Правителството изпълнява дадените обещания, а увеличението на БВП е най-видният показател как се развива държавата, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

„В началото на мандата с колегите от „Обединени патриоти“ поехме ангажимента БВП да мине 110 млрд. лева. В момента сме близо на 119 млрд. и до края на мандата ще стигнем 130 млрд. , че и повече. Това е най-видният показател как се развива държавата“, каза министър-председателят.

Той изтъкна, че сме трети в ЕС по нисък външен дълг.

Повече пари за здраве, за пенсии - тристранката обсъди и бюджетите на ДОО и НЗОК

„По времето, когато управляваме, външният дълг намаля с 31% и от 28%, до края на мандата, сме планирали да е 19,5% - под 20%. Това показва отговорност към следващите поколения и че харчим, колкото изкарваме. Неслучайно заради работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, битката с корупцията и контрабандата, в момента сме държавата, която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС - 3,4% . Това също има материален израз – 3 млрд. повече пари в бюджета. Затова си изпълняваме и програмата за увеличението на учителските заплати и във всички сектори са отделени повече пари – 10% увеличение на доходите“, анонсира Борисов преди министрите да се заемат с бюджета за догодина.

Той посочи и че в Бюджет 2020 са заложени повече средства за образование, здравеопазване, отбрана. Борисов подчерта и че безработицата е рекордно ниска и че „не работят само тези, на които не им се работи“.

Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран

„Само за образование – 610 млн. допълнително, само за заплатите на учителите – 360 млн. Защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме. В здравеопазването, където също се дават още средства, се надявам да стигат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението“, посочи премиерът.

Той добави и че е поел личен ангажимент да се дострои последната клиника в „Пирогов“, но и да се санира цялата сграда до края на идната година.

Горанов очаква покана за България за чакалнята на еврозоната до 30 април

„Проектирайте го, защото най-много се ползва тази болница и тази година, където идва, да бъде завършено всичко там“, поръча Бойко Борисов.

Той отчете и че с новите самолети за над 2 млрд. постигаме и всички стандарти в НАТО.

„Каквото сме обещали, го изпълняваме. Има повече пари за култура, спорт, инфраструктурни проекти“, завърши премиерът.