/ БГНЕС
Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление, обърна се премиерът към социалистите
Каинетът освобождава от винетни такси пътищата на територията на София и Варна. Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов по време на изслушването, поискано от БСП. Малко по-късно Борисов го повтори и на заседанието на Министерския съвет.

"Както обещах в парламента, ще започнем с точка А 26 за републиканските пътища с винетна такса. Вадим от обхвата София и Варна, а за другите населени места сме в диалог с общините", каза премиерът пред министрите и медиите.

Превозвачите на протест заради тол системата (ВИДЕО)

Преди това Борисов увери и депутатите, че още на днешното заседание на кабинета ще бъдат извадени от обхвата на системата 115 километра от пътищата в София и 40 от тези във Варна, за да може хората, пътуващи от някои квартали към центъра, да не дължат такса. „Още днес ще бъде променено решението на Министерски съвет“, увери Борисов.

Бойко Борисов Народно събрание
БГНЕС


Превозвачите се споразумяха за отлагане на тол системата (ВИДЕО)

Премиерът допълни още, че се водят разговори и с други общини.

„Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата“, отби атаките на социалистите Борисов.

Пред парламента премиерът за пореден път подчерта, че с въвеждането на системата ще се подобри събираемоста на таксите, а средствата ще отидат за подръжка на пътищата. Той увери, че усилено се строят магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“, а останалите се ремонтират усилено.

Бойко Борисов Народно събрание
БГНЕС

В рамките на изказването си премиерът се отклони от темата и благодари на съвместната работа на институциите по евакуирането на българските ученици от Италия, където се разпространява коронавирусът.

„По-притеснено ми е, при една епидемия от коронавирус, колко ще издържи системата на НОИ“, подчерта Борисов, визирайки болния по време на 14-дневния карантинен период. „По сега действащия нормативен акт – първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. И това ще е моето предложение към здравния министър“, допълни още той.

Според него, ако в страната ни значително нарасне броя на хората, които седят под карантина вкъщи, а държавата им поеме болничния, „НОИ ще се изпразни“.

От БСП обаче не останаха никак доволни от отговорите на премиера. „Г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Ние го каним за тол таксите, той ни говори за други проблеми в държавите и така управлява вече 10 години“, категоричен бе депутатът Георги Свиленски.