Седемдесет и вторият отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз прие декларация, в която призовава обществото да се ваксинира, а контролните държавни органи да влязат по категоричен начин в ролята си и да предприемат необходимите мерки по предотвратяването на незаконните практики свързани с издаването и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация, това съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

"България навлиза в пика на четвъртата вълна на COVID епидемията и единственият известен засега начин да се защитим е ваксината, призоваваме тези, които още не са го направили, да не се колебаят, се посочва в декларацията. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 70 процента от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги защитените медици сме около 90 на сто", се отбелязва в документа.

72-рият редовен отчетно-изборен събор на БЛС настоява контролните държавни органи да влязат по категоричен начин в ролята си и да предприемат необходимите мерки по предотвратяването на незаконните практики свързани с издаването и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация. Използването на фалшиви документи за ваксинация поставя в риск здравето на цялото общество и слага петно върху страната ни, отбелязват от съсловната организация.

По-рано днес бе преизбран д-р Иван Маджаров за председател на БЛС. Той застава начело на съсловната организация с подкрепата на 324 гласа. Кандидатурата му е била издигната от Столична лекарска колегия, РЛК Пловдив и РЛК Ст. Загора, като други предложения за председател на УС на БЛС не е имало.

Иван Маджаров е преизбран за председател на БЛС

Пет са били кандидатите за заместник-председатели на УС на БЛС - д-р Николай Брънзалов, доц. Христо Шивачев, проф. Николай Габровски, д-р Стоян Борисов и доц. Кирил Карамфилов. Избрани са д-р Николай Брънзалов и доц. Христо Шивачев. Новият главен секретар на УС на БЛС е д-р Валентин Пеев.

За членове на УС на БЛС са избрани д-р Ваня Добрева, д-р Николай Колев, д-р Гергана Николова, д-р Валери Веселинов, д-р Росен Айков, доц. Стоян Сопотенски, д-р Йордан Гечев, д-р Иво Парунов, д-р Жанина Калинкова, проф. Милена Станева, проф. Огнян Хаджийски.

Делегатите са избрали за председател на Контролната комисия д-р Методи Кунчев, а на Централната комисия по професионална етика - проф. Мая Аргирова.
БТА