Близо 37% от смъртните случаи при катастрофи са заради умора и заспиване на пътя
Близо 37% от смъртните случаи при катастрофи са заради умора и заспиване на пътя / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 37 на сто от смъртните случаи при тежки произшествия се дължат на умора, задремване и заспиване на пътя. Това каза председателят на Българското дружество по медицина на съня д-р Славчо Славчев.

Обструктивна сънна апнея е нарушаване на съня с многократни събуждания, всяко за около 5 секунди със спиране на дишането. Сред симптомите на заболяването са хъркане, неспокоен сън, прекомерна сънливост и умора през деня, повишена дремливост при шофиране. Сънната апнея е най-големият крадец на съня, тъй като нарушава неговото качество, обясни д-р Славчев. По думите му всяко хъркане е "вик за помощ" и признак, че човек не диша нормално. Немалко са случаите, в които хора, умират по време на сън, поради нарушено дишане, допълни лекарят.

Сънната апнея се среща при 10-15 процента от мъжете на възраст 40-60 години. Заболяването крие големи рискове при шофиране и е причина за увеличаване на катастрофите с около 10 пъти. Който заспива пред телевизора, задрямва и на волана, предупреди д-р Славчев. Сънният дълг се изплаща само със сън, почивката не е достатъчна, смята специалистът. По думите му най-добрият шофьор е не най-опитният, а най-бодрият.

Сънната апнея се среща 25 пъти повече при хора със сърдечносъдови заболявания. При пациенти, страдащи от апнея, рисковете да получат инфаркти или инсулти, е пет пъти по-голям. Всеки втори диагностициран със сънна апнея може да развие диабет тип 2.

Заболяването не се лекува с медикаменти или оперативно, но може да се коригира с протеза, поддържаща нормалното дишане, обясни д-р Славчев. Той апелира да се обърне внимание на значението на съня, който заема една трета от човешкия живот.