Той остава в ареста
Адвокатът на бившия граничен полицай Валентин Христов твърди, че той няма участие в организирана престъпна група. Защитникът потвърди пред Апелативния съд, че той е участвал в купуването на бусa, с който са превозвани мигрантите.

"По никакъв начин дейността му не е свързана със смъртта на 18 мигранти край Локорско", каза защитникът.  Според него по това време Христов е бил в Гърция, там е бил задържан. Адвокатът на бившия граничен полицай настоя за по-лека мярка, като твърди, че няма начин той да се укрие. Защитникът допълни, че той не е осъждан досега, има семейство и уседнал начин на живот. 

Оцелелите мигранти при трагедията край Локорско: Камионът беше като метален ковчег

Обвиняемият поддържа тезата на адвоката, като допълва, че не е участвал в престъпна група за трафик на мигранти.

Софийският апелативен съд реши на втора инстанция да остави за постоянно в ареста бившия граничен полицай Валентин Христов. Той е последният от задържаните, заподозрени за смъртта на 18-те мигранти в камион край Локорско.
 

граничен полицай мигранти валентин христов
Георги Димитров



На 9 март Софийският градски съд остави Христов в ареста. Тогава стана ясно, че обвинението срещу него се крепи основно на свидетелски показания. 

Според апелативният съд, налице са безспорни доказателства, че той е подпомогнал подготовката на буса за превозването на мигрантите и има опасност да се укрие, ако остане с друга мярка за неотклонение. 

Задържаха за постоянно бившия граничар, обвиняем по случая „Локорско”

Собственикът на камиона, в който бяха открити мигрантите, е разказал пред разследващите, че полицаят и още няколко души са идвали заедно на оглед няколко пъти преди сделката.

Според прокуратурата Валентин Христов е осигурил техническата поддръжка и е участвал в изграждането на тайниците в камиона. Пред съда обвиняемият заяви, че докато е бил в Гърция, е уведомен от близките си, че е издирван, а след това сам се е свързал с окръжния прокурор на Бургас.
 
Агенция "Фокус"