„Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Лекарите внимателно разпитват какви са били контактите ни, за да се избегне максимално подобен случай”. Това заяви в ефира на „Здравей, България" по NOVA вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. 

По думите й всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. 

„Поставяйки я, "откриваме фронт", на който да я тренираме за среща с евентуален патоген", поясни Николаева.

125 хил. дози от ваксината на „Пфайзер“ пристигат до Нова година

Pfizer имат много големи клинични проучвания. Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно. За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания. Нещата са под контрол. Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на изпитания", каза още специалистът. 

Вирусологът сподели, че в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус. 

„Имам късмета да карам сравнително леката форма на заболяването. Първите няколко дни бяха тежки, но вече съм добре. Пия много течности – 2-3 литра на ден, витамин Д и аспирин. Не приемам антибиотици", заяви Любомира Николаева.
NOVA