/ IStock
Първата ваксина на "Пфайзер" ще пристигне преди Нова година или в началото на следващата. Първо страната ще простигнат от тази ваксина 125 хиляди дози. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.

В момента създаваме ваксинационния план, съобщи още здравният министър. Ваксината ще е безплатна и ще се предоставя на тези, които абсолютно доброволно желаят да си поставят, уточни министър Ангелов.

Борисов: Не искам да чувам, че има проблем със заплащането на медиците

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.

В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.
 
БГНЕС