/ DarikNews.bg, архив
50 oт общо 552 влака са пристигнали със закъснение в крайните си гари днес, съобщиха за Дарик от БДЖ.  С по-сериозни закъснения от над един час са пътували четири влака по направленията София-Карлово, София-Лакатник, Бургас-Варна и София-Русе. Тези закъснения са предизвикани от възникнали принудителни престои. Останалите композиции, които пътуват със закъснения, са в рамките на около половин час.

В сряда бърз влак от София за Бургас замина със 192 минути закъснение заради обледяване на токоснемателя на локомотива и липсата на възможност на момента да бъде подменен с друг. С този влак са пътували 51 души. БДЖ ще възстанови сумата за билета на всички, които са се отказали от пътуването, а на всички потърпевши, които са изчакали заминаването на композицията, ще предостави по един двупосочен билет за избран маршрут за пътуване с влак в страната. Клиентите на железопътния превозвач могат да получат своята компенсация в срок до три месеца на билетните каси във всяка гара в страната, като предоставят билета си от пътуването с бързия влак № 3623 от София за Бургас на 28.11.2018 г.

Преди година: Влак отпътува без началника си, тя го гони с кола

Поради зимните условия е възможно възникването на принудителни престои и натрупване на закъснения при движението на влаковете, предупреждават от дружеството.
 
Пътниците могат да получат актуална информация от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси на гарите, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Защо и как пътниците от два влака стояли часове без храна и вода през август

Междувременно стана ясно, че е възстановено движението по третокласния път  Дуранкулак – Кардам за автомобили до 3,5 тона. Преминаването по него беше ограничено късно снощи заради снегонавявания. Днес беше разчистен близо 9-километровият участък между селата Рогозина и Спасово, където на места имаше преспи над 1 метър. Работата по уширението на пътя продължава.  Заради снеговалежа има ограничения по два прохода в страната – Троянски и Превала, които са затворени за автомобили над 12 тона.