/ ThinkStock/Getty Images
Българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри, показва анкета на "Барометър България". Такъв отговор на въпрос "Какво е Вашето лично усещане как ще се промени животът Ви през Новата 2019 г.?" са отговорили 60,2 процента от участниците в проучването. 20,8 процента не очакват промяна през следващата година, а 16,6 на сто смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4 процента от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор. Темата е била обект на анкета на "Барометър България", проведена в периода 12-19 декември т.г., сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю, уточниха от социологическата агенция.

Екзакта: 84% от българите ще празнуват Коледа у дома
 
Отиващата си 2018 година е била емоционална и наситена със събития, като българите ясно открояват и позитивните сред тях, показват още резултатите на анкетата. За голяма част от анкетираните - 51,2 на сто, най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което е преминало в изцяло положителен тон и е помогнало дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.
 
Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка с 43,9 процента на отхвърлянето на Истанбулска конвенция. Също така 38,7 на сто посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН, допълват още от "Барометър България".

Алфа рисърч: Личната равносметка на българина на рекордно високо ниво
 
Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто са казали, че одобряват повишаването на доходите, добавят от агенцията.
 
Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14, 8 процента от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината, показват още резултатите от анкетата на "Барометър България".
БТА