Инструктори излязоха на протест
Инструктори излязоха на протест / DarikNews.bg Иван Лазаров
Засега няма да има увеличение на учебните часове при кормуване и няма да бъде въвеждана система за GPS контрол, договориха се протестиращите автомобилни инструктори с властта.

След две срещи, провели се между бранша и представители на министерствата на образованието и транспорта е постигнато съгласие, спорните промени да не влизат в сила на този етап.

Автоинструктори блокираха жълтите павета, срещат се с министри (СНИМКИ)

„Това, което дадохме като декларация, всичко се прие от министъра на образованието и министъра на транспорта. Засега часовете, които бяха предложени от работната група, остават висящи. Освен това се създава нова работна група, с нови участници, които ще разработят новата програма за обучението на водачи на МПС, там ще бъдат определени часовете и контрола върху подготовката на водачи. Това, което сме искали да постигнем, сме го постигнали“, обясни председателят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски.

Новата работна група ще бъде оглавена от председателя на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

Автоинструкторите против увеличаването на часовете за кормуване, ако не бъдат чути - излизат на протест

„Важно е да се предприемат адекватни мерки, за да се подготвят адекватни водачи“, заяви тя пред журналисти и увери, че няма да се правят промени без да се чуе думата на бранша. Крумова обясни още, че работната група ще обсъди и възможността лицензирането на автомобилните инструктори да премине към Министерството на образованието и науката. Очаква се тя да започне работа до края на месеца.

„Когато работната група излезе със съответните предложение и те се приемат с консенсус, без разнобой в бранша, тогава ще започнат промени в нормативната база“, увери директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

Колите на инструктори от цялата страна блокираха площад „Батенберг“ от 12 часа днес, но след като исканията им бяха удовлетворени те вдигнаха блокадата.