Автобусна фирма ще вози безплатно пътници в знак на протест
Автобусна фирма ще вози безплатно пътници в знак на протест / снимка: DarikNews.bg, Дарик Велико Търново
Автобусна фирма в Търново ще вози безплатно пътници в знак на протест
69353
Автобусна фирма в Търново ще вози безплатно пътници в знак на протест
  • Автобусна фирма в Търново ще вози безплатно пътници в знак на протест

Автобусна фирма ще вози безплатно пътници по линии с номера 13 и 30 във Велико Търново на 10 януари, съобщи собственикът й Пламен Атанасов. Акцията е в знак на протест срещу провеждащия се конкурс за отдаване под наем на линии в старата столица. В автобусите ще има тетрадки, в които ще се събират подписи в подкрепа на българското законодателство. По думите на Атанасов над 3000 души ще се възползват от безплатното пътуване. По линиите ще вървят шест автобуса от 06:10 ч. сутринта до 21:30 ч. вечерта.
Според Атанасов от трезора на Община Велико Търново неправомерно е бил изнесен плик с технико-икономически показатели на конкурентната фирма „Алекс ОК". По казуса той е сезирал прокуратурата с искане да бъде спрян конкурсът, докато екпертиза докаже кога са били написани документите в плика.

Конкурсът за възлагане на обществен превоз на пътници в Община Търново е обявен в началото на 2009 г. за 12 пакета и 7 обособени линии. По пакет №3 за линии 13 и 30 той е спечелен от фирмата на Пламен Атанасов. Тъй като комисията декласира фирма „Алекс ОК", нейният пакет с технико-икономически показатели не е отварян. След обжалването на резултатите от конкурса, Върховен административен съд ги отменя и връща преписката за продължаване процедурата от фазата на допускане на кандидатите. Именно на заседание на комисията на 23 ноември миналата година става ясно, че пликът с офертата на „Алекс ОК" е изнесен от Община Велико Търново, разказа Пламен Атанасов. Това го е накарало да сезира прокуратурата и кмета Даниел Панов с искане за спиране на процедурата до изясняване истинността на документите.

Пламен Атанасов коментира още, че има конфликт на интереси при колегата му Александър Нанков, който е общински съветник и член на комисия с отношение към транспорта. Според него когато придобие въпросните линии, Нанков ще се откаже от финансирането на Футболен клуб „Етър В. Търново". Превозвачът постави пред журналистите още един казус. Временните договори, с които се обслужват автобусни линии във В. Търново, са изтекли на 29 декември миналата година и не са подновени. „Това означава, че в момента возим незаконно пътници и подлежим на глоби", каза още той.

„Въпросната оферта е изнесена запечатана от Община В. Търново и е предадена на тогава представляващия я адвокат Тодор Тодоров. Тя е била в съда през цялото време. Когато установихме липсата, й изпратихме двама наши юристи по искане на съда, които я получиха и донесоха неразпечатвана. В това се увериха 14-те членове на комисията, пред която разпечатах плика. Искам да подчертая, че в конкурса следваме указанията на Върховния административен съд, който върна резултатите от предишния", заяви заместник- кметът на Общината Снежана Данева, която е и председател на конкурсната комисия. Тя не пожела да коментира информацията на Пламен Атанасов, че е отстранен от конкурса, тъй като комисията не е приключила работата си и не е излязла с протокол.

Собственикът на фирма „Алекс ОК" Александър Нанков заяви, че е обжалвал пред Административен съд В. Търново декласирането му на конкурса през 2009 г. за пакет №3 и допускането на фирма „ЕТ Атанасов 90- Пламен Атанасов", и е спечелил. По- късно Върховният съд е потвърдил решението на по- долната инстанция, обжалвано от конкурента му. Александър Нанков обясни, че има подписани временни шестмесечни договори и не вози незаконно пътници и че няма да се откаже да подпомага „Етър ВТ". Той добави, че няма конфликт на интереси като общински съветник, защото се спазва правилникът и не взема отношение по въпроси, касаещи конкурсите, свързани с транспорта.

Други новини от Велико Търново