/ Снимка: АПИ
Агенция "Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за 2 440 780 лв без ДДС за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по ОВОС от 2017 г., съобщиха от пресцентъра на агенцията, цитирани от БГНЕС.

В близо 16-километров участък от път Крупник - Кресна между 380-ти и 396-ти километър е предвидено изграждане и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за защита на животните и птиците в района. Срокът за изпълнение на поръчката е 300 дни.

Няма нов проект за вариант за участъка на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле

Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност, посочват от АПИ. От агенцията допълват, че недостатъчната видимост, малкият брой места, където е разрешено изпреварването и високата скорост на движение са едни от основните причини за пътни инциденти с насрещно движещо се МПС.

При изпълнението на обществената поръчка ще се направи и анализ на представените от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" мерки за подобряване на движението, с цел актуализация на участъците, където се въвежда забрана или се разрешава изпреварването.

България продължава подготовката по апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ще се анализира и нуждата от изграждане на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика, допълва АПИ.