Александрина Пендачанска
Александрина Пендачанска / darikradio.bg
Александрина Пендачанска: България може да бъде играч на големите сцени
96839
Александрина Пендачанска: България може да бъде играч на големите сцени
  • Александрина Пендачанска: България може да бъде играч на големите сцени
Българите може да не сме най-великите, но сме добре такива, каквито сме и променяме живота си въпреки политиците, които ни управляват. Такова мнение изрази в "Седмицата" на Дарик великата оперна прима Александрина Пендачанска, чийто живот е символ на успех.
 
На 2 април от 19 часа българските зрители ще могат да се насладят на гласа й в концерта "Това съм аз" в зала 1 на НДК. В същата тази зала тя е пяла за първи път преди 30 години. Билети все още има, но не са много.  

Александрина Пендачанска стана почетен член на Софийската опера
 
"За този 30-годишен период, на пръв поглед, в тази зала нищо не се е променило. Всичко в нея е почти същото, но ние не сме същите. Това се отнася и за залата в Пловдив, където репетирахме с оркестъра на Държавната опера-Пловдив. За съжаление, тези зали се изхабяват, остаряват. Например театърът "Ла Моне" в Брюксел е реставриран и беше затворен в продължение на година и половина и сега е подновен, въпреки че е запазил основния си облик", посочи Пендачанска и изрази съжаление, че тук това не се случва. По думите й обаче "не всичко е загубено - има и места, които се поправят. Софийската опера, например, беше ремонтирана, изглежда по друг начин".

Когато операта влезе в киното
 
"Светът се развива и върви напред. Ние носим известен песимизъм като национален възглед, но колкото и да сме песимистични не можем да не признаем, че животът ни днес е различен от живота ни преди 30 години. Необходимо и важно за нас в момента е да се върнем към здравия разум, да намалим емоциите и във всеки случай да разсъждаваме за себе си като част от света, защото сме - ние сме част от Европа, част от НАТО. Имаме своето място там и за да го защитим и да бъде то достойно, трябва да се освободим от емоцията и да се отдадем на здравия разум, който е някъде по средата между песимизма и оптимизма. Трябва да имаме реална преценка за себе си, за своята големина, за своето място, за мястото на големите сили и за мястото на големите сцени. Ние можем да бъдем играчи на тях", категорична е Пендачанска.
 
Според нея България има своето място в културната история на ХХ век и "нашето поколение доказва това", подчерта тя.
 
Световно призната, Александрина Пендачанска е желана в най-престижните концертни зали и изпълнява редица забележителни роли в своята кариера.