Александрина Пендачанска стана почетен член на Софийската опера
Александрина Пендачанска стана почетен член на Софийската опера / снимки: БГНЕС

Оперната прима Александрина Пендачанска беше обявена за почетен член на Софийската опера и балет.

„За нейните големи заслуги към българското оперно дело, с голямата си международна кариера и завръщането си след 25 години на сцената на Софийската опера, обявявам Александрина Пендачанска за почетен член на Софийската опера”, каза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов.

В събота Пендачанска ще изнесе гала-концерт, с който ще отбележи своя 25-годишен юбилей от дебюта си на сцената на операта. „Изобщо не съм си представяла такова нещо. Мога само да го приема с безкрайна благодарност. Истината е, че аз очевидно принадлежа на този театър и той ми принадлежи, защото винаги го нося със себе си, винаги миризмата на сцената ми липсва. Оставаме си неделима част един от друг”, каза развълнуваната оперна прима.

„Целият ми живот е свързан със Софийската опера и балет, включително несъзнателния, защото тук съм израснала. На тази сцена съм изиграла първите си важни роли. Тук изпях първата си Лучия, първата си Травиата, първата си и единствена Памина от „Вълшебната флейта”, сподели Пендачанска.

„Само миризмата на сцената на Софийската опера и на декорите ме кара да ми се доплаче. Никъде по света няма точно този специален мирис на сцената на Софийската опера. Надявам се да се справя с всички тези вълнения, свръхемоции и свръхочаквания и да успея да си свърша работата, а моята работа е да пея. Не е лесно това, което си причинявам с този концерт, но се надявам освен трудността да успея да си причиня и много голямо удоволствие”, каза още талантливото сопрано. Тя благодари на директора на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов, който успял да я „прелъсти” и да я върне на най-голямата оперна сцена у нас, отбелязва БГНЕС.

Пендачанска разкри още, че от ариите, които ще изпее в събота, единствено не е изпълнявала публично тази на Лейди Макбет. „Майка ми ме учеше на Макбет, когато бях на 13-14 години и оттогава тази ария не съм я пяла. Сега ще видим какво съм научила оттогава досега”, каза Александрина. Тя разкри още, че няма да има бис на концерта, тъй като след последното изпълнение в програмата, финала на операта „Саломе” на Рихард Щраус, за артиста е невъзможно да се превъплъти в какъвто и да било друг образ.

Александрина Пендачанска стана почетен член на Софийската опера
netinfo

Пендачанска сподели и какво е най-голямо предизвикателство в кариерата й. „Това е да стигна дотук, да пея вече 25-26 години. Ако използваме една много елементарна метафора, нека си представим, че гласът е една къща, която строим. Добрият педагог поставя основите, върху които ляга къщата. След това младостта и добрият материал, гласът, доизграждат къщата и тя си стои красива, прекрасна и чиста, когато си на 25-30 години. Ако обаче не полагаш непрестанни усилия да я поддържаш, чистиш, да поправяш нещата, които не функционират в нея, не правиш надстройки, колкото и тази къща да е прекрасна на 25-30 години, тя ще се съсипе и ще рухне. За съжаление това се е случило на немалко артисти. Предизвикателството за всички нас е да си поддържаме къщата чиста и да я доизграждаме. Ако смятам, че съм постигнала нещо в тези 25 години, то е, че съм тук и пред мен има още много години, в които да си построя пристройки на къщата”, каза Пендачанска.

Тя ще излезе на сцената на Софийската опера и балет на 21 декември, за да изпълни арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и Щраус заедно с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентската палка на маестро Дамиан Йорио.