Акушерката, пребила бебе, каза, че не чувства вина
Акушерката, пребила бебе, каза, че не чувства вина / снимка: БГНЕС, архив

Тръгва делото срещу акушерката от "Софиямед" Емиля Ковачева, която отговаря за опит за убийство на новородено бебе.

Преди да влезе в съдебната зала днес, за първи път Ковачева проговори пред медиите, като заяви категорично, че не чувства вина за действията си и я обвиняват несправедливо.

Обвиниха акушерката, пребила 4-дневно бебе, в опит за убийство

Жената, която има над 20-годишен стаж в родилната помощ, беше задържана през април миналата година, след като лекарите от болница „Токуда" подадоха сигнал в полицията. При тях в изключително тежко състояние постъпи родено в „Софиямед" момиченце.

От разпространените в медиите видеозаписи от камерите в болницата се видя как в рамките на няколко часа Емилия Ковачева пребива 4-дневното дете, докато е сама на смяна в отделението. От събраните до момента доказателства по разследването става ясно, че това не е изолиран случай и 40-годишната жена и друг път е проявявала агресивно отношение към новородени бебета, за което и бяха повдигнати допълнителни обвинения.

Акушерката Емилия Ковачева със седем 24-часови смени на месец

В съда днес за първи път дойдоха и родителите на пострадалото бебе, които поискаха да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса и настояха за обезщетение в размер на 400 000 лв.