/ Президентство, пресцентър
Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“, които по рано този месец изпратиха отворено писмо до него.

Държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

Румен Радев и артистите от Народния театър
Президентство, пресцентър

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции, призоваха артистите по време на срещата. Те определиха като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и изразиха подкрепата си за работата на неговия директор Васил Василев.

Артистите подчертаха също така, че отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа на театъра и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция.

Румен Радев и артистите от Народния театър
Президентство, пресцентър


По думите на артистите всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите, нито да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън. Те оправиха призив за нормализиране на обстановката в театъра, за което е необходимо да бъдат преустановени спекулациите и каквато и да е политическа намеса.

Румен Радев и артистите от Народния театър
Президентство, пресцентър