/ ThinkStock/Getty Images
Мюсюлманското вероизповедание се използва като „боксова круша за предизборни цели“ – заяви в ефира на Дарик бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин. По повод казуса с дълговете на мюфтийството бившият зам.-председател на парламентарната комисия по вероизповеданията подчерта, че обвързването на проблема с националната сигурност е грешно и насажда омраза в обществото. Той призова президентът да се намеси в решаването на казуса.
 
Ахмед Юсеин обяви, че заради запорираните средства имамите вече два-три месеца са без заплати и на места няма кой да служи на погребенията. Според него значителна част от дълговете са натрупани и покрай делата на мюфтийството и Недим Генджев, като за тези дългогодишни спорове вина носела и държавата.

Предложение: 10 години отсрочка за задълженията на вероизповеданията
 
Ръководството на моето вероизповедание от 10 дни беше използвано като боксова круша за предизборни цели и това насаждане на омраза спрямо моята вяра, повярвайте ми, силно ме тревожи! Няма нито един мюсюлманин, който да е заминал в тези отряди в Сирия и Ирак. А това нещо, което се развива от една седмица спрямо моята вяра, е много тревожно. Даже и премиерът малко пресоли нещата, като започна да говори за някакви разузнавателни служби. Насажда се една омраза, която се ползва за политически цели. Аз не знам защо президентът мълчи?! От тази каша трябва да се излезе“, посочи Юсеин.
 
„Ако има някаква вина моето ръководство на моето вероизповедание, ако от районните мюфтийства има злоупотреби и корупция, нека бъдат наказани. Но не може паралелно да се води една такава предизборна битка и боксовата круша да са мюсюлманите в България. Страдат нашите мюсюлмани, защото по места ние вече нямаме имами. Има тъжни и радостни тържества, а няма кой да ги отслужи“, допълни той.

Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията
 
„Ако обединителят на нацията, господин президентът, държи да има действително обединение на нацията, да събере тези политически лидери, които са длъжни да намерят изход от тази криза, защото тези пари ги няма. От чужбина не може да се вземат, държавата не може да ги даде, защото данъчните ги взимат“, каза още бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин.

За главния мюфтия е важно запазването на етническия мир