/ iStock/Getty Images
"Не подценявайте зимата, подгответе автомобила си и шофирайте с повишено внимание. При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията". Това посочват експертите на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" /ДАБДП/, а съветите за безопасност на пътя при зимни условия са публикувани на интернет страницата на агенцията.

Според специалистите водачите трябва да проверят дали имат подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др. Също така да направят проверка дали работят светлините и отоплителната система на автомобила.

"Не подценявайте рисковете на пътя и ситуациите, в които можете да изпаднете", подчертават експертите. Те съветват и винаги, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден резервоар.

Друг съвет към водачите е да почистват изцяло автомобила си от снега и леда. Причината е, че неизчистените стъкла блокират погледа на водача около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент.

От ДАБДП отбелязват още, че през зимните месеци се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи, което ги прати на практика невидими за водачите в редица ситуации. Затова пешеходците се съветват преди да пресекат винаги да се уверят, че водачът на моторното превозно средство ги е видял и има възможност да спре и да ги пропусне.