/ Агенция по заетостта
Нов устройствен правилник на Агенцията по заетостта ще оптимизира структурата и функциите на отделни административни звена в институцията, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Промените целят да се увеличи ефективността в работата на Агенцията по заетостта, дейността на структурите ѝ да се ориентира към съвременните тенденции при предлагането на услуги на пазара на труда, както и да се следват нормативните реформи в Закона за насърчаване на заетостта.

Запазва се числеността на бюрата по труда в страната – те остават 106, а към тях продължават да функционират 135 филиала – за обслужване на по-малките населени места. Териториалните административни звена на Агенцията по заетостта се привеждат в съответствие с действащите райони за планиране. С новия Устройствен правилник се преустановява дейността на съществуващите до момента девет дирекции „Регионална служба по заетостта“ към Главна дирекция „Услуги по заетостта“, тъй като те не кореспондират с районите за планиране съгласно Закона за регионалното развитие. Тяхната работа ще бъде преструктурирана и разпределена между съществуващите 28 областни бюра по труда и останалите териториални единици на агенцията, а експертите ще бъдат пренасочени към други работни позиции в системата. 

Всички търсещи работа лица и работодатели ще продължат да бъдат своевременно обслужвани, като актуалните координати на действащите териториални служби са достъпни на сайта на Агенция по заетостта.

Част от структурата на агенцията става звено „Мрежова и информационна сигурност“. Дирекция „Европейски фондове“ се преструктурира в Главна дирекция „Европейски фондове и международни връзки“ с териториални звена. 

Дирекция „Мониторинг на дейностите по заетостта и трудовата миграция“ се преобразува в две отделни дирекции – Главна дирекция „Мониторинг, статистика и контрол“ с териториални звена и дирекция „Разрешителни и трудова миграция“.

Главна дирекция „Мониторинг, статистика и контрол“ и нейните териториални звена ще гарантира ефективната контролна дейност на национално ниво при изпълнение на държавните политики по заетост. Дирекция „Разрешителни и трудова миграция“ ще прилага административните процедури по отношение на достъпа до пазара на труда и наемането на чужденци, граждани на трети държави в България.

Близо 150 000 безработни са устроени на работа от Агенцията по заетостта през 2023 г., съобщи изпълнителният директор на агенцията Смилен Вълов на форума „Работодател на годината” през декември миналата година. 
Таня Тодорова, БТА