/ БГНЕС, архив
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, съобщиха от прокуратурата.

Един от тях е Лазар Карадалиев - адвокатът на банкера в изгнание Цветан Василев, чиято екстрадиция поискахме от Белград. Той е разобличен като ръководител на престъпната група, става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година, информира спецобвинението.

За користните си цели участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност.

Спецсъдът не намали гаранцията от 1 милион на Антон Божков

"По искане на прокуратурата на 17 март 2020 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на ръководителя на групата - адвокат Л.К. На другите двама юристи са определени гаранции в пари в размер на по 150 000 лв. Служителят в адвокатска кантора е с парична гаранция от 50 000 лева", информира още държавното обвинение.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.