АДСКА ЖЕГА!
АДСКА ЖЕГА! / Снимки: Sofia Photo Agency

Рекордни температури са отчетени в почти всички градове на страната. Абсолютен температурен рекорд за последните 115 години отчете апаратурата на силистренската метеостанция в 15 ч – 42,5 градуса.

Пет града в Дунавската равнина регистрираха нови температурни рекорди през първия ден от новата седмица. 39,6 градуса на сянка са измерени към 15 ч във Видин, 40,6 са били градусите в Монтана. Сред най-горещите градове с рекордни стойности са още Ловеч с 40 градуса, Белене с 41, като най-топлият град в региона остава Русе с 42,2 градуса.

До рекордните 41,4 градуса достигна максималната температура в Шумен. Досегашният рекорд на 23 юли е бил през 1939 година, когато живакът в термометрите се е качил до 36,7.

В Добрич е било най-горещо от 100 години насам – в 15 ч в града са измерени 40,6 градуса.

41,4 градуса е била температурата във Велико Търново. Това е рекордна стойност, надвишаваща с цели 5 градуса досегашната максимална температура на този ден, измерена през 1965 година.

Температурен рекорд от 41,5 градуса е регистриран в Хасково. С един градус е подобрен досегашният абсолютен максимум, регистриран на този ден в Хасково през 1934 година. Тогава термометрите са показвали 40,5 градуса.

Девет души са колабирали от жегите на работните си места, съобщиха от Бърза помощ в Пловдив. Повечето от тях са на средна възраст, уточниха медиците. 41 градуса достигнаха температурите в Пловдив. Заради високите температури кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев издаде заповед до сряда, 25 юли, общинската администрация да работи по шест часа на ден.

Според прогнозите във вторник в почти всички синоптични станции температурите ще бъдат между 40 и 43 градуса. В близките осем дни не се очакват валежи. От четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и ще проникне по-хладен въздух, което ще доведе и до понижаване на температурите.

ПОДРОБНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

СЪВЕТИ НА ЛЕКАРИ: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си – носете светли и широки дрехи, както и шапки.