/ iStock/Getty Images
За четири години и половина в затворите у нас са установени 9 случая на издевателства над лишени от свобода. Това сочи проверка за периода от януари 2017 г. до май тази години. Всички те са свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Това каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.

Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, две са приключили с осъдителни присъди, каза Павлова.

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери за нередности в четири обществени поръчки в затворите, заяви Павлова.

Поръчките са за доставка на униформено облекло на надзирателите през цялата година. А освен това и специални дрехи за дезинсекция и дератизация. Става дума за използваните препарати във връзка с COVID мерките и арестите и затворите, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Обществената поръчка в съдебна охрана е за доставка на 8 специализирани автомобила, а в Държавно предприятие "Фонд затворно дело" ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в арестите и затворите.

Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да провери как са формирани цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода. Освен това АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.
БТА